Download Latest Gk for SSC -CGL/CHSL exam

     Top 100 Gk for Rail Exams

In this page I have given Latest Gk questions and answers on about verious topics which will help the job seekers to get a job.




1.  The Finance Commission is constituted under article...... of the constitution of India.

A. 270

B. 280

C. 226

D. 245

Answer- B

2. Who built The Taj Mahal?

A. Shahjahan

B. Sher shah

C. Nadir shah

D. Jahangir

Answer- A

3. The Nalanda University was founded by-

A. Samudra Gupta

B. Chandra Gupta

C. Kumara Gupta

D. Harsh Vardhana

Answer- C

4. Bleaching powder is used in drinking water as a/an-

A. Coagulant

B. Disinfectant

C. Anticeptic

D. Antibiotic

Answer- B

5. The ph of lemon juice is expected to be-

A. Equal to 7

B. nothing can be predicted

C. more than 7

D. less than 7

Answer- D

6. Washing soda is also known as-

A. Sodium caloride

B. Calcium bicarbonate

C. Sodium carbonate

D. Phosphorus

Answer- C

7. Baking soda is also is known as-

A.  Sodium Bicarbonate

B. Calcium Bicarbonate

C. Carbon Monoxide

D. Bromide

Answer- A

8. What is the ratio of RBC to WBC-

A. 1:600

B. 600:1

C. 1:900

D. 500:1

Answer- B

9. Which city is the Silicon valley of India?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Hyderabad

D. Bengaluru

Answer- D

10. In which year Delhi became the capital of India?

A. 1911

B. 1912

C. 1910

D. 1905

Answer- A

11. Which disease is caused by the bite of a mad dog?

A. Lukoderma

B. Hydrophobia

C. Hypertension

D. Arthritis



Answer- B

12. Which metal is used for generation of Nuclear Power?

A. Thorium

B. Uranium

C. Water

D. Fossils



Answer- B

13. By whom is the speaker of Lok Sabha elected?

A. All the members of Rajya Sabha

B. All the members of Lok Sabha and Rajya Sabha

C. People of India

D. All the members of Lok Sabha

Answer- D

14. Which planet is known as the Earth’s twin?

A. Jupiter

B. Mars

C. Venus

D. Saturn



Answer- C

15. Which article is related to the special status of Jammu and Kashmir?

A. 270

B. 300

C. 110

D. 248



Answer- A

16. Which gland is both exocrine and endocrine?

A. Pituitary gland

B. Thyroid gland

C. Pancreas

D. Small intestine

Answer- C

17. Which soil is best suited for cotton?

A. Red soil

B. Regur

C. Alluvial soil

D. Loam



Answer- B

18. Which state has the largest waste land area?

A. UP

B. Bihar

C. Jammu Kashmir

D. Punjab



Answer- C

19. Colour of the Urine is yellow because of-

A. Urochrome

B. Potassium

C. Endorphin

D. Insulin

Answer- A

20. Who has been called Napoleon of India?

A. Samudragupta

B. Chandragupta

C. Kumargupta

D. Harsha Vardhana



Answer- A

21. Which is the largest river basin in India?

A. Godavari Basin

B. Narmada Basin

C. Yamuna Basin

D. Ganga Basin



Answer- D

22. Which river originates at Amarkantak?

A. Mahanadi

B. Godavari

C. Narmada

D. Krishna

Answer- C

23. Largest fresh water lake of the world is-

A. Lake Superior

B. Lake Michigan

C. Lake Malawi

D. Great Bear Lake



Answer- A

24. Which day is celebrated as Worls Environment Day?

A. 5TH June

B. 8TH June

C. 5TH April

D. 21ST April



Answer- A

25. Which is a land locked sea?

A. Caribbean Sea

B. Aral Sea

C. Red Sea

D. South China Sea

Answer- B

26. Maximum strength of Rajya Sabha-

A. 260

B. 250

C. 210

D. 150



Answer- B

27. Who was the first chairman of Planning Commission?

A. Sardar vallabh bhai Patel

B. Rajender Prasad

C. Jwahar Lal Nehru

D. Moti Lal Nehru



Answer- C

28. Who was the first woman to scale the Mount Everest?

A. Bachhendri Pal

B. Arunima Sinha

C. Premlata Aggarwal

D. Malavath Purna

Answer- A

29. Who appoints the chairman of UPSC?

A. Chief Minister of India

B. President

C. Members of both the houses

D. Election Commissioner of India



Answer- B

30. Who pioneered Khilafat Movement?

A. Sayyed Brothers

B. Mahatama Gandhi

C. Ali Brothers

D. Maulana Azad



Answer- C

31. First general elections were held in which year?

A. 1921

B. 1942

C. 1950

D. 1951

Answer- D

32. Gobar gas contains mainly-

A. Methane

B. Ethane

C. Butane

D. Propane



Answer- A

33. Which gland is responsible for the secretion of Insulin?

A. Pancreas

B. Thyroid

C. Adrenal Gland

D. Pineal Gland



Answer- A

34. In which state was the Panchayati Raj first introduced?

A. Bihar

B. Rajasthan

C. Punjab

D. Haryana

Answer- B

35. Which is the warm ocean current?

A. Labrador current

B. Oyashio current

C. Canary current

D. Gulf Stream



Answer- D

36. Which country is the leading producer of Uranium?

A. Australia

B. Canada

C. USA

D. Japan



Answer- B

37. Arya Samaj was funded by-

A. Swami Dayanand Saraswati

B. Swami Vivekanand

C. Sachidanand

D. Swami Narayan

Answer- B

38. Which state has smallest land area?

A. Kerala

B. Madhya Pradesh

C. Goa

D. Assam



Answer- C

39. Which Governor General was associated with Doctrine of Lapse?

A. Lord Dalhousie

B. Lord Lytton

C. Lord Hastings

D. Lord Cornwallis



Answer- A

40. Who was the first Woman President of Congress?

A. Annie Besant

B. Sarojini Naidu

C. Usha Mehta

D. Madam Cama

Answer- A

41. Which animal breathes through the skin?

A. Snake

B. Frog

C. Tortoise

D. Dolphin



Answer- B

42. Who is called Father of Economics?

A. Aristotle

B. Einstein

C. Adam Smith

D. Geoffrey Chaucer

Answer- C

43. Which element is the highest conductor of electricity?

A. Gold

B. Copper

C. Steel

D. Silver



Answer- D

44. Who is known as Father of Indian Constitution?

A. B.R Ambedkar

B. Rabindernath Tagore

C. Sardar Vallabh Bhai Patel

D. Jawahar Lal Nehru



Answer- A

45.  Which state has the largest coastline in India?

A. Andhra Pradesh

B. Gujrat

C. Tamil Nadu

D. Maharashtra

Answer- B

46. Who written the book “India of my dreams”?

A. Jawahar Lal Nehru

B. Lala Hardyal

C. Mahatma Gandhi

D. Bhagat Singh



Answer- C

47. World’s largest desert-

A. Great Basin Desert

B. Sahara Desert

C. Great Victoria Desert

D. Gobi Desert



Answer- B

48. What is the maximum gap between two sessions of a Parliament?

A. 8 months

B. 5 months

C. 6 months

D. 1 year

Answer- C

49. In which year Bengal was reunited?

A. 1912

B. 1911

C. 1909

D. 1905



Answer- B

50. Who was the first Indian to receive Nobel Prize?

A. Rabinder Nath Tagore

B. C.V Raman

C. Mother Teresa

D. Amartya Sen



Answer- A