Geography Gk set 1

Geography Gk set 1

1. Which of the following imaginary line almost divides India into two equal parts?

A. Equator

B. Tropic of Cancer

C. Tropic of Capricorn

D. Arctic Circle

Ans: B

2. Which of the following water bodies is the home of Lakshadweep?

A. Arabian Sea

B. Bay of Bengal

C. Indian Ocean

D. Atlantic Ocean

Ans: A

3. Which of the following region supports the Karewa formation?

A. North-eastern Himalayas

B. Himachal-Uttaranchal Himalayas

C. Eastern Himalayas

D. Kashmir Himalayas

Ans: D

4. Where is the Loktak Lake situated?

A. Kerala

B. Uttaranchal

C. Manipur

D. Rajasthan

Ans: C

5. Which of the following water bodies separates the Andaman from the Nicobar?

A. 11° Channel

B. Gulf of Mannar

C. 10° Channel

D. Andaman Sea

Ans: C

GK Questions and Answers on Rivers of India

6. Which of the following hill ranges dominated by the  ‘Dodabeta’ peak?

A. Nilgiri hills

B. Anaimalai hills

C. Cardamom hills

D. Nallamala hills

Ans: A

7.  Which of the following river is called as the ‘Sorrow of Bengal’?

A. The Gandak

B. The Kosi

C. The Son

D. The Damodar

Ans: B

8. Which of the following river has the largest river basin in India?

A. The Indus

B. The Ganga

C. The Brahmaputra

D. The Krishna

Ans: B

9. Which of the following rivers is not part of  ‘Panchnad’?

A. The Ravi

B. The Indus

C. The Chenab

D. The Jhelum

Ans: B

10. Which of the following rivers flows in a rift valley?

A. The Son

B. The Yamuna

C. The Narmada

D. The Luni

Ans: C

Post a Comment

0 Comments