Download SSC Previous year Exams Gk

General awareness is one of the important subjects to be studied when appearing in any competitive or government exams. If properly prepared, it is easy to score marks in GK section. To ease your preparation, we have provided the SSC CGL General Awareness Questions asked in the previous years’ exams

Top free Previous Year GK Questions and Answer

Apart from Google, which of the following is a correct set of subsidiaries of Alphabet Inc.? 

[A] Calico, DeepMind, Nest Labs, Waymo
[B] Calico, Softimage, NetCarta, Firefly
[C] DeepMind, NestLabs, Instagram, Whatsapp
[D] Calico, Instagram, Nest Labs, Waymo

Correct Answer: A [Calico, DeepMind, Nest Labs, Waymo]

2.Apart from  efforts towards economic integration across the region, which of the following African organizations has also served as a  peacekeeping force sending joint military forces in the times of political unrest? 

[A] African Economic Community
[B] Economic Community of West African States (ECOWAS)
[C] Arab Maghreb Union
[D] East African Community

Correct Answer: B [Economic Community of West African States (ECOWAS)]

3.Which of the following is the correct word describing loss of snow from a glacier by means of sublimation, melting, evaporation or avalanches?

[A] Ablation 
[B] Galling 
[C] Creep 
[D] Plucking

Correct Answer: A [ Ablation ]

4.Which of the following is not a term used for different kinds of Glacial deposits?

[A] Moraines 
[B] Drumlins 
[C] Kettle 
[D] Skerry

Correct Answer: D [ Skerry ]

5.A 10 Kg block of Iron has which of the following twice in value in comparison to a 5 Kg block of Iron? 
1. Inertia 
2. Mass 
3. Volume 
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2 
[B] Only 2 
[C] Only 1 & 3 
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]

6.Which of the following is / are correct statements with respect to Copper (Cu), Silver (Ag) and Gold (Au)? 
1. All of them are can be found naturally in their elemental state 
2. All of them belong to same group in the periodic table 
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 
[B] Only 2 
[C] Both 1 & 2 
[D] Neither 1 nor 

Correct Answer: C [ Both 1 & 2 ]

7.Consider the following statements regarding Black Holes: 
1. A black hole is a supergiant star that has collapsed into itself 
2. The Black-hole singularity has zero radius 
Which of the above is / are correct statements?

[A] Only 1 
[B] Only 2 
[C] Both 1 & 2 
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2 ]

8.Which of the following is the first country in Asia to have large scale industrialization?

[A] Japan 
[B] China 
[C] India 
[D] Iran

Correct Answer: A [ Japan ]

9.Pahlavi dynasty is related to which of the following countries?

[A] Thailand 
[B] Iran 
[C] Egypt 
[D] Sri Lanka

Correct Answer: B [ Iran ]

10.The Domari language is spoken in which among the following regions?

[A] South East Asia 
[B] Middle East and North Africa 
[C] Central Africa 
[D] Latin America

Correct Answer: B [ Middle East and North Africa ]