100 + General Science GK Questions & Answers for Competitive Exams that consists of multiple choice question on Physics, Chemistry, Biology, General and day-to-day Science, etc. It strengthen the knowledge of students in fast evolving nature of competitive exams which is moving around three term speed, accuracy and confidentiality.
100 + General Science Gk Questions & Answers for Competitive Exams















General Knowledge plays important role while preparation of any competitive examinations like UPSC, Rail, State Services, SSC and the banking (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. Here, we are giving " 100 General Science GK Questions & Answers for Competitive Exams" that consists of questions on Physics, Chemistry, Biology , General and day-to-day Science, etc.

SSC CGL Books for English
Candidates must leave no stone unturned for SSC CGL English Preparation both in Paper I and Paper II. The important SSC CGL Books for English are given below:


  • Objective General English by SPBakshi (Arihant)
  • Quick Learning Objective General English by RS Aggarwal & Vikas Aggarwal
  • Objective English for Competitive Examinations by H M Prasad
  • How to Prepare for Verbal Ability and Reading Comprehension – By Arun Sharma
  • Wren & Martin – High School English Grammar and Composition
  • Perfect Competitive English V.K. Sinha
  • Competitive General English Kiran Prakashan
  • From Plinth to Paramount- Neetu Singh
  • A Mirror of common Errors- Dr. Ashok Kumar Singh
Best Books For SSC CGL Maths
Given below are the best books for SSC CGL Maths:


  • Advance Maths by Rakesh Yadav
  • Magical Book on Quicker Maths by M Tyra:
  • SSC Elementary and Advanced Maths BY Kiran
  • NCERT Maths from Grade 6 to Grade 11
  • Quantitative Aptitude by Dr. R.S Agarwal is also one of the best books for SSC CGL Maths.


SSC CGL Reasoning Books
The important SSC CGL Reasoning Books are given below:


  • Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning by Dr R.S. Aggarwal
  • Analytical Reasoning by M.K. Pandey
  • Logical and Analytical Reasoning by A.K. Gupta
  • How to Prepare for Logical Reasoning by Arun Sharma


SSC CGL General Awareness Books
The important SSC CGL General Awareness Books are given below:


  • Manorama Yearbook
  • General Knowledge- Lucent Publication
  • NCERT Books of Class X, XII- History, Geography, Economics
  • The above SSC CGL books list and information have already given a lot of data about the Exam.






Most important General science Gk questions and answer may asked in competitive exams...

1. Which of the following is not a primary food product?  

A. Vegetables

B. Milk

C. Cereals

D. Fruits

2. Which of the vegetables have abundance of Vitamins A and C?

A. Brinjal

B. Lady's finger

C. Potato

D. Tomato

3. Which of the following defence of the human body against bacteria?

A. Haemoglobin

B. Phagocytes

C. Red blood cells

D. Blood platelets

4. Which of the following nerves connected from the eyes to ears?

A. Cerebrum

B. Cerebellum

C. Medulla

D. Spinal cord

5.  Leukaemia is a disease that results from some kind of disorder in the blood. Precisely, leukaemia occurs due to:

A. Haemoglobin increase in blood

B. Marked increase of white corpuscles in blood

C. Marked increase of protein and calcium

D. Marked reduction of proteins in blood

6. What is blood pressure?

A. It is the pressure that the blood clot exerts over the brain.

B. It is the pressure that blood receives on account of faulty commands from the brain.

C. It is the pressure that fatness or old age exerts on the body's circulatory system.

D. It is the amount of pressure on the blood as a result of the heart's pumping function and the resistance of the arterial walls.

7. Select the correct pair of disease and its causes:

A. Trichinosis  - Bacterial infections

B. Sleeping sickness - Eating uncooked Pork

C. Athlete’s foot- Fungus

D. Meningitis - Protozoan (bite of tsetse fly)

8. Which of the following blood vessel that carries deoxygenated blood?

A. Aorta

B. Pulmonary artery

C. Hepatic artery

D. Pulmonary vein

9. Which of the following growth of human body affected by somatotrophic hormone?

A. Bones

B. Hair

C. Muscles

D. Connective tissue

10. Select the correct match of the disease and its affected part.

A. Caries          - Epidermal tissue of the body

B. Ring worm    - Brain and Spinal cord

C. Meningitis     - Teeth

D. Pneumonia   - Lungs

QuestionAnswer

1.B2.D3.B4.B5.B6.D7.C8.B9.A10.D


General science Gk set 2

1.  Which one is not  form of Biocides?

A. Salt

B. Iodine

C. Sugar

D. Bleech

Ans: D

2.  How biocides work?

A. Control the multiplication of insects

B. Kill the insects

C. Manage the original form of material

D. Control the bacteria

Ans: D

3.  What is Rodenticide?

A. A medicine to kill worms

B. A medicine to kill animals

C. A lubricant

D. A pesticide

Ans: D

4.  Most commonly used Rodenticides are _______ in nature.

A. Anti pesticides

B. Anti solvent

C. Anti Coagulant

D. Non anti coagulant

Ans: C

5.  Which acid is present in lemon?

A. marlic acid

B. citric acid

C. lactic acid

D. tartaric acid

Ans: B

6. Natural rubber is a ________ which is having high elasticity.

A. Substance

B. Material

C. Elastomer

D. Chemical using carbon as main compound

Ans: C

7. How will you define the process of Vulcanization?

A. Sample of butane mixed with sulphur and litharge

B. Sample of propane mixed with sulphur and litharge

C. Sample of plastic formed carbon mixed with sulphur and litharge

D. Sample of rubber mixed with sulphur and litharge

Ans: D

8. What is NBR?

A. Normal Acrylonitrile-butadiene rubber

B. Natural Acrylonitrile-butadiene rubber

C. N Acrylonitrile-butane rubber

D. Acrylonitrile-butadiene rubber

Ans: D

9. A synthetic rubber is having__________weight.

A. Higher resistance

B. Lower density

C. Higher molecular

D. Higher atomic

Ans: C

10.  Which of the following is not a type of elements?

A. Metals

B. Non Metals

C. Metalloids

D. Gases

Ans: D

General science Gk set 3

1. Who speculated that our universe is expanding?

A. Newton

B. Edwin Hubble

C. Galilio

D. Copernicus

Ans:  B

2. Who had propounded the planetary laws?

A. Newton

B. Kepler

C. Galileo

D. Copernicus

Ans: B

3. Who had proved first that our earth and another planet are revolving?

A. Aristotle

B. Galileo

C. Copernicus

D. Edwin Hubble

Ans: C

4. Which one of the following elements occurs most abundantly in our universe?

A. Hydrogen

B. Nitrogen

C. Helium

D. Oxygen

Ans: A

5. The stellar and solar source of energy is:

A. Nuclear fusion

B. Nuclear fission

C. Electromagnetic induction

D. Electromotive force

Ans: A

6. The device employed to measure the diameters of stars and our galaxy (Milky Way) is called:

A. Photometer

B. Barometer

C. Viscometer

D. Interferometer

Ans: D

7. What is the difference between asteroids and comets?

I. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.

II. Asteroids are found mostly between the orbits Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury. 

III. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. I and II Only

B. I and III Only

C. III Only

D. I, II and III

Ans: C

8. Which of the following planets has the largest number of planets?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Neptune

Ans: A

9. Which one of the following planet is also called morning star or evening star?

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Saturn

Ans: B

10. The planet which completes one revolution in 88 days around the Sun is:

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Saturn

Ans: A

General science Gk set 4


1. Which metal wire is used in the coil of the motor used commercially?

A. Aluminium

B. Silver

C. Nickel

D. Copper

Ans: D

2. The production of electricity from magnetism is called:

A. Electromagnetic induction

B. Electromagnetism

C. Electroluminescent wire

D. Electrostatics

Ans: A

3. The current produced by moving a straight wire in a magnetic field is called:

A. Direct current

B. Alternating current

C. Induced current

D. Electromagnetism

Ans: C

4. Who discovered the phenomenon of electromagnetic induction?

A. Michael Faraday and Joseph Henry

B. Albert Einstein

C. Isaac Newton

D. Galileo Galilei

Ans: A

5. The process of electromagnetic induction has led to the construction of:

A. Motors

B. Generators

C. Transformers

D. Switch

Ans: B

6. What needs to be reversed in order to reverse the direction of induced current?

A. Direction of magnetic field

B. Direction of current

C. Direction of force

D. All of the above

Ans: A

7. Magnitude of current induced in the coil can be increased by increasing:

A. Number of coil turns

B. Strength of magnet

C. Speed of coil rotation

D. All of the above

Ans: D

8. The production of electric current by moving a magnet inside a fixed coil of wire is a case of:

A. Electromagnetism

B. Electromagnetic induction

C. Making permanent magnet

D. None of the above

Ans: B

9. What is the current flowing in one direction called?

A. Alternating current

B. Induced current

C. Direct current

D. Ionic current

Ans: C

10. Which of the following are sources of direct current?

A. Dry cell

B. Car battery

C. D.C. generator

D. All of the above

Ans: D


General science Gk set 5

1. Where was the World Wide Web created and in which year?

A. CERN, 1990

B. Photonics 21, 1989

C. CLUSTER. 1995

D. GikII, 1993

Ans : A

2. Which of the following is the function of F4 key?

A. Moves cursor to writing web address at the address bar.

B. Opens the Measurements toolbar in Quark 5.0.

C. Opens the help page of the working program.

D. Repeats last action performed while typing in Microsoft Word.

Ans: D

3. What is CPU?

A. The unit that transform input into output.

B. IT is a collection of data arrange in row.

C. It is the electronic circuitry within a computer that carries out the instructions of a computer program.

D. None of the above

Ans: C

4. Which out of the following is the file extension of for all Word documents?  

A. Txt

B. Doc

C. PDF

D. Word

Ans: B

5. What is the method by which the user points to a picture or icon of what they want and clicks the mouse button called?

A. Graphical User Interface

B. Graphical Utility Interface

C. Graphical User Information

D. Graphical Utility Information

Ans: A

6. Name the person who invited the QWERTY keyboard layout design?

A. Christopher Latham Sholes

B. Albert Atwood

C. Emik Bentov

D. Anthony Adducci

Ans : A

7. Charles Babbage is usually referred to as the 'Father of Computers' what was first machine he invented called?

A. Finite differences

B. Difference engine

C. Analytical Engine

D. Babbage Engine

Ans : B 

8. Picture element is short for which word?

A. PenTile

B. Viewport

C. Scene graph

D. Pixel

Ans: D

9. Out of the following which can be both an input and an output device?

A. Network cards

B. Sound card

C. Graphics card

D. All of the above

Ans: D

10. What acronym is usually used to refer to word processing where the file you are working on as seen on the screen will be the same when it is printed out?

A. What You Get IS What You See

B. What You Want Is What You See

C. What You See Is What You Get

D. What You Get Is What You Want

Ans : C