Ancient History of India: General Knowledge from Ancient Indian History is provided in this post as multiple choice questions with answer. These type of Gk,s are most important for UPSC and State Civil Service Exams.

Ancient Indian History Gk



Most Important Ancient Indian History Gk questions are given here....

 1. Harihara Raya I who ruled the Vijaynagara Empire for the period 1336-1356 belonged to which dynasty?

A. Sangama Dynasty

B. Saluva Dynasty

C. Tuluva Dynasty

D. Aravidu Dynasty

Answer:  A. Sangama Dynasty


2. During the Gupta Empire, the term “UPARIKARA” was used for

A. An extra tax levied on all subjects.

B. Periodic supplies of fruits, firewood, flowers etc.

C. It was a voluntary offering by people to the king.

D. King’s customary share of the production normally amounting to 1/6th of the production.

Answer: B. Periodic supplies of fruits, firewood, flowers etc.


3. Tuluva Narasa who ruled the Vijaynagara Empire for the period 1491-1503 belonged to which dynasty?

A. Sangama Dynasty

B. Saluva Dynasty

C. Tuluva Dynasty

D. Aravidu Dynasty

Answer:  C. Tuluva Dynasty


4. Chola Empire was divided into:

A. Mandalams, Nadu, Kurram & Valanadu

B. Mandalams, Nadu, Malkhand & Avanti

C. Mandalams, Bhoomi, Avanti &Valanadu

D. Mandalams, Nadu, Kurram & Malkhand

Answer: A. Mandalams, Nadu, Kurram & Valanadu


5. For which period did Harihara Raya II of Sangma dynasty ruled the Vijaynagara Empire?

A. 1446-1465

B. 1485-1491

C. 1491-1505

D. 1377-1404

Answer: D. 1377-1404


6. The traces of Janapadas and Mahajanpadas are found in___?

A. Vedic text

B. Buddha text

C. Jaina text

D. All the above

Answer: D. All the above


7. Which one of the following was the capital of Kosala?

A. Sravasti

B. Shuktimati

C. Kaushambi

D. Indraprastha

Answer: A. Sravasti


100 + Indian History Gk Questions & Answers for Competitive Exams


100 + Indian Geography Gk Questions & Answers for Competitive Exams


100 +Sports Gk Questions & Answers for Competitive Exams


8.  Champa was the capital of which one of the following Mahajanapadas in Ancient India?

A. Anga

B. Magadha

C. Vajji

D. Kasi

Answer: A. Anga


9. Bimbisara was the founder of which one of the following dynasties?

A. Nanda

B. Haryanka

C. Maurya

D. Shunga

Answer: B. Haryanka


10. A Janapadin was the ___ of a janapada.

A. Servant

B. Minister

C. Army General

D. Ruler

Answer: D. Ruler

            Ancient history of India Gk

11. Where were the hymns of Rigveda composed?

A.  Punjab

B.  Gujarat

C.  Rajasthan

D.  Uttar Pradesh

Answer: A


12. Which among the following is a place in Larkana district of Sind province in Pakistan?

A.  Alamgirpur

B.  Harappa

C.  Rangapur

D.  Mohenjo-Daro

Answer: D


13. What led to the end of Indus Valley Civilization?

A.  Invasion of Aryans

B.  Recurrent Floods

C.  Earthquakes

D.  All the above

Answer: D


14. Who was the main male God worshipped by Indus people?

A.  Lord Vishnu

B.  Vishnu

C.  Brahma

D.  Indra

Answer: A

Ancient Indian history objective questions and answers

15. Which empire lasted the longest among the following?

A.  The Palas

B.  The Pratiharas

C.  The Rashtrakutas

D.  The Senas

Answer: C


16. Which of the following statement is wrong?

A.  Dharmpala was the founder of Pala dynasty.

B.  Vikramashila University was founded by Dharmpala ?

C.  Bhoja was the founder of Pritihara Empire.

D.  Krishna III was the last Rashtrakuta king.

Answer: A


17. Which of the following statement is/ are correct?

I. In the 326 BC Alexander invaded India.

II. Ambhi (king of Taxila.  welcomed Alexander and his men

III. Alexander died in 332 BC

Code:

A.  All are correct

B.  Only I, III

C.  Only I, II

D.  II, III

Answer: C


18. Who was the ruler of the kingdom between the rivers Jhelum and Chenab?

A.  Alexander the Great

B.  Darius III

C.  King Porus

D.  Chandragupta Maurya

Answer: C


19. Who was the last Hindu emperor of northern India?

A.  Harsha

B.  Pulakesin II

C.  Rajyavardhana

D.  Skandagupta

Answer: A


20. Which of the following statement is/are correct?

I. Pulakesn I was the first ruler of the Chalukya dynasty?

II. Harshavardhana attacked the Chalukya territory during 608-642 AD?

III. Vikramaditya I died in 608 A.D.

Code:

A.  All are correct

B.  Only I

C.  Only II,III

D.  Only I, III

Answer: B

Ancient Indian history Gk today

21. Who is the excavator of Harappa site?

A. Daya ram sahni

B. Rakhal das Bannerji

C. Mackey

D. B.K. Thapar

Answer: A. Daya ram sahni


22. Dholavira is situated at the bank of River:

A. Indus

B. Ravi

C. Luni

D. Ghaggar

Answer: C. Luni


23. What is true about Lothal - ancient site?

I. Lothal was an ancient port of Indus civilization.

II. It was excavated by the S.R. Rao

III. Currently it is situated in the Pakistan.


Code:


A. Only I , II

B. Only I, III

C. II, III

D. All of the above

Answer: A. Only I , II


24. Which is the correct chronology of the excavation of the site in the Indus civilization?

I. Mohenjo-Daro

II. Chanhudaro

III. Harappa

IV. Lothal

Select the correct code:

A. III, I, II & IV

B. I, III, II & IV

C. II, I, III & IV

D. III, IV, II & I

Answer: A. III, I, II & IV


25. In the Vedic age, who was the head of “Grama”?

A. Kulapa

B. Gramini

C. Vispati

D. Gopati

Answer: B. Gramini

Ancient India Gk

26. Which of the following is true regarding the Aryan Economy?

I. Aryans, crossed the nomadic stage.

II. Lion, elephants, & Boar were not known to them.

III. Coins were known to them.


A. Only I

B. II, III

C. I, III

D. All of the above

Answer: A. Only I


27. The local name of Mohenjodaro is:

A. Mould of the living

B. Mould of the tree

C. Mould of the dead

D. Mould of the survivor

Answer: C. Mould of the dead


28. Choose the Incorrect pair:

A. Yoga darshan            Patanjali

B. Mimansa                   Jaimini

C. Vedant                      Badarayana

D. Nyaya  Darshana        Kapila

Answer: D. Nyaya  Darshana        Kapila


29. Who were the immediate successors of the Mauryas in Magadha?

A. Pandyas

B. Sungas

C. Kushanas

D. Satvahanas

Answer: B. Sungas


30. Which one of the following item was collected only in case under the Mauryas?

A. Kara

B. Bhaga

C. Pranaya

D. Hiranya

Answer: C. Pranaya

Gk questions on ancient history of India

31. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization?

A. 2400 BC - 1700 BC

B. 2500 BC - 1700 BC

C. 2400 BC - 1750 BC

D. 2500 BC - 1750 BC

Answer: D. 2500 BC - 1750 BC


32. Which one of the following was an important Port of the eastern coast during Gupta period?

A. Kalyan

B. Tamralipti

C. Sopara

D. Baroch

Answer: B. Tamralipti


33. The temple of Konark was built by Narasimha of the

A. Maratha Administration

B. Chola Administration

C. Ganga Administration

D. Vijayanagar Administration

Answer: C. Ganga Administration


34. Which among the following is the oldest dynasty?

A. Maurya

B. Gupta

C. Kushan

D. Kanva

Answer: A. Maurya


35. Aryabhatta, believed to have been born in the 5th century AD, was a most renowned scholar of:

A. Astronomy

B. Biology

C. Medicine

D. Physiology

Answer: A. Astronomy


36. The Iron Pillar at Mehrauli in Delhi is believed to record the achievements of

A. Ashoka

B. Chandragupta Maurya

C. Samudragupta

D. Chandragupta II

Answer: D. Chandragupta II


37. Who of the following was a contemporary of Alexander the Great?

A. Bimbisara

B. Chandragupta Maurya

C. Ashoka

D. Pushyamitra Sunga

Answer: B. Chandragupta Maurya


38. Gupta Empire declined in the fifth century A. D. as a consequence of

A. Chalukya raids

B. Greek invasion

C. Hun invasion

D. Pallava raids

Answer: C. Hun invasion


39. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?

A. Chandragupta Maurya

B. Samudra Gupta

C. Vikramaditya

D. Skand Gupta

Answer: B. Samudra Gupta


40. Who among the following Kushan Emperors was the first to introduce the gold coinage in India?

A. Vima Kadphises

B. Vima Taktu

C. Vasishka

D. Kujula Kadphises

Answer: A. Vima Kadphises


          Ancient history of India Gk questions

41. Who was the first Gupta ruler who assumed the title of Maharadhiraha?

A. Skandhgupta

B. Chandragupta I

C. Chandragupta II

D. kumaragupta

Answer: B. Chandragupta I


42. Which of the following statement is wrong?

A. Chandragupa I started the Gupta Era in 319- 20 AD.

B. Samudragupta was the greatest king of Gupta dynasty.

C. Chandragupta II was succeeded by his son Skandagupta.

D. During the reign of Skandagupta, Gupta Empire was invaded by Huns.

Answer: C. Chandragupta II was succeeded by his son Skandagupta.


43.  Who was the last great ruler of Gupta dynasty?

A. Skandagupta

B. Kumaragupta I

C. Chandragupta Ii

D. None Of these

Answer: A. Skandagupta


44. Which of the following is incorrectly matched (in Gupta administration)?

A. Bhukti…….province

B. Vishya……state

C. Vithika…..city

D. Gram…….village

Answer: B. Vishya……state


45. Choose the correct option

I. Dharmpala was the founder of the Pala Empire.

II. Mihir Bhoja belongs to Pratihar dynasty.

III. Mihir bhoja was the devotee of Lord KRISHNA.

A. Only I, II

B. Only I, III

C. Only II

D. All of the above

Answer: C. Only II


46. Who among the following foreigners was the first to visit India?

A. Hiuen-Tsang

B. Megasthenese

C. I Ching

D. Fahien

Answer: B. Megasthenese


47. Which of the following are two works of Kalidasa?

A. Raghuvamsha and Kiratarjuniya

B. Kumara Sambhav and Raghuvamsha

C. Malti Madhava and Kumara Sambhava

D. Malti Madhav and Kumara Sambhava

Answer: B. Kumara Sambhav and Raghuvamsha


48. Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

A. Antiochus II

B. Apollodotus I

C. Apollodotus II

D. Menander II

Answer: D. Menander II


49. Who among the following built the Gomateshwara statue at Sravanabelagola ?

A. Chandragupta Maurya

B. Kharvela

C. Amoghavarsha

D. Chamundaraya

Answer: D. Chamundaraya


50. Which among the following Mudra is the gesture of Buddha as depicted in his first sermon?

A. Abhaya Mudra

B. Dhyana Mudra

C. Dharmachakra Mudra

D. Bhumisparsa Mudra

Answer: C. Dharmachakra Mudra


Indian ancient History quiz

51. Which among the following is not a correct pair?

A. Ellora Caves – Rastrakuta Rulers

B. Mahabalipuram – Pallava Rulers

C. Khajuraho – Chandellas

D. Elephanta Caves – Mauyra Era

Answer: D


52. Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to power of Chandragupta Maurya?

A.  Mrichhakatika

B.  Ritusamhara

C.  Kumarasambhava

D.  Mudrarakshahsa

Answer: D


53. On which of the following systems of Hindu Philosophy , Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

A.  Sankhya

B.  Vaisheshika

C.  Yoga

D.  Uttarmimansa

Answer: D


54. The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

A.  Cholas, Rastrakutas and Yadavas,

B.  Chalukyas, Pallavas and Pandyas

C.  Cholas, Pandyas and Chalukyas

D.  Chalukyas, Pallavas and Yadavas

Answer: B

                   Ancient history MCQ

55. Which among the following is not correct?

A.  The capital of pandyas was Madurai

B.  The capital of Cheras was Vanchi

C.  Capital of the Videha Kingdom – Mithila

D.  Capital of Gahadwal Dynasty – Kannauj

Answer: C


56. Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

A.  Harshavardhana

B.  Dhruvasena Ii

C.  Narshimhvarman

D.  Akabar

Answer: A


57. Upnishads are books on :

A.  Politics

B.  Philosophy

C.  Medicine

D.  Social life

Answer: B


58. Who was the first Indian ruler who had territory outside India?

A.  Ashoka

B.  Chandragupta Maurya

C.  Kanishka

D.  Huvishka

Answer: C


59. Which of the following statement is wrong?

A.  Sunga dynasty was founded by pushyamitra

B.  Ashoka the great Mauryan king died in 332 BC

C.  Ashoka invaded the kalinga in 261 BC

D.  Chandragupta Maurya earned the title of the Liberator.

Answer: B


60. Who among the following was worshipped during Early Vedic Civilization?

A.  Varuna

B.  Indra

C.  Surya

D.  All the above

Answer: D

Top 100 GK Questions and Answers for SSC Exams