WBCS Preliminary Exam GK Questions with Answer | Previous Year Solved GK.

 WBCS Preliminary Exam GK Questions with Answer: WBCS meaning West Bengal civil service and it is the highest Competitive Examination in West Bengal. There are three stage to cracked the WBCS Exam. First is Preliminary Exam which is mostly comprised with Objective Questions. Second is main exam and questions asked in main exam are mostly Descriptive as well as Objective. Last stage is interview. WBCS Preliminary GK PDF free Download



 GK is the main key factor to cracked the WBCS Preliminary Examination. In this post we have given most important gk questions with answer that may be ask in the upcoming WBCS Preliminary Exam. And the questions are imported from all history, geography, science, sports, discovery, culture, and so on. 

General Awareness Notes PDF Download


GK Questions for WBCS Preliminary Exam

1. In which year of First World War Germany declared war on Russia and France?

A. 1914

B. 1915

C. 1916

D. 1917

Answer: Option A

2. ICAO stands for

A. International Civil Aviation Organization

B. Indian Corporation of Agriculture Organization

C. Institute of Company of Accounts Organization

D. None of the above

Answer: Option A

3. India's first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____

A. 'Jhansi Ki Rani', Sohrab Modi

B. 'Jhansi Ki Rani', Sir Syed Ahmed

C. 'Mirza Ghalib', Sohrab Modi

D. 'Mirza Ghalib', Munshi Premchand

Answer: Option A

4. India has largest deposits of ____ in the world.

A. gold

B. copper

C. mica

D. None of the above

Answer: Option C

General Science GK for WBCS

5. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?

A. 32

B. 25

C. 30

D. 17

Answer: Option B

6. India's first satellite is named after

A. Aryabhatta

B. Bhaskara II

C. Bhaskara I

D. Albert Einstein

Answer: Option A

7. India's first atomic reactor was

A. Zerlina

B. Dhruva

C. Apsara

D. Kamini

Answer: Option C

8. In which year, terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?

A. 2000

B. 2001

C. 2002

D. 2003

Answer: Option B

9. India's first ocean wave's energy project was launched in

A. 1981

B. 1991

C. 1995

D. 2000

Answer: Option B


WBCS question paper for Preliminary Exam

11. India's tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at

A. Mysore, Karnataka

B. New Delhi

C. Sravanabelagola, Karnataka

D. Mandu, Madhya Pradesh

Answer: Option C

12. In 1945, fifty nations met to phrase the basic charter for a world organization which would "save succeeding generations from the scourge of war". This conference took place at___________

A. Dumbarton Oaks

B. London

C. San Francisco

D. Yalta

Answer: Option C

13. In a normal human body, the total number of red blood cells is

A. 15 trillion

B. 20 trillion

C. 25 trillion

D. 30 trillion

Answer: Option D

14. INS Venduruthy is located at

A. Kochi

B. Lonavla

C. Jamnagar

D. Mumbai

Answer: Option A

15. In which season do we need more fat?

A. Rainy season

B. Spring

C. Winter

D. Summer

Answer: Option C

16. How much districts are there in Punjab?

A. 13

B. 17

C. 22

D. 15

Answer: Option C

17. India participated in Olympics Hockey in

A. 1918

B. 1928

C. 1938

D. 1948

Answer: Option B

18. If force is expressed in Newton and the distance in metre, then the work done is expressed in

A. Joule

B. Kg wt

C. Kg wt m

D. Watt

Answer: Option A

19. How many teeth does a normal adult dog have?

A. 32

B. 34

C. 38

D. 42

Answer: Option D

20. How many red blood cells does the bone marrow produce every second?

A. 2 million

B. 5 million

C. 7 million

D. 10 million

Answer: Option A

PSCWB online GK Questions and Answer

21. How many times has Brazil won the World Cup Football Championship?

A. Four times

B. Twice

C. Five times

D. Once

Answer: Option C

22. If speed of rotation of the earth increases, weight of the body

A. increases

B. remains unchanged

C. decreases

D. may decrease or increase

Answer: Option C

23. In August, 1996 at Kolar(near Bangalore), India made successful test flights of Unmanned Air Vehicle (UAV) named

A. Arjun

B. Nishant

C. Vijayanta

D. Lakshya

Answer: Option B

24. IDA stands for

A. Indian Development Agency

B. International Development Agency

C. Industrial Development Analyses

D. None of the above

Answer: Option B

25. Indira Gandhi was assassinated in

A. 1974

B. 1984

C. 1994

D. 2004

Answer: Option B

26. India's first nuclear blast at Pokhran in Rajasthan took place in

A. 1984

B. 1974

C. 1964

D. 1954

Answer: Option B

27. How many players are there on each side in the game of Basketball?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Answer: Option B

28. In a normal human being, how much time does food take to reach the end of the intestine for complete absorption?

A. About 8 hours

B. About 12 hours

C. About 16 hours

D. About 18 hours

Answer: Option B

29. In certain diseases antibiotics are administered. The object is

A. stimulate production of white blood cells for fighting the disease

B. stimulate production of antibodies

C. inhibit the growth of bacteria

D. produce toxins against bacteria

Answer: Option C


WBCS  previous year question paper for GK

30. In cricket, the two sets of wickets are

A. 18 yards apart

B. 20 yards apart

C. 22 yards apart

D. 24 yards apart

Answer: Option C

31. India's first indigenous helicopter was successfully flown in Bangalore on

A. August 30, 1992

B. August 30, 1982

C. August 30, 1990

D. None of the above

Answer: Option A

32. In which of the followings places was the last Winter Olympics Games held?

A. Albertville

B. Lillehammer

C. Sochi, Russia

D. Salt Lake City (USA)

Answer: Option C

33. Hundred year war was fought between

A. France and England

B. Greek and Persian forces

C. Civil war in England

D. None of the above

Answer: Option A

34. In which of the following pairs, the two substances forming the pair are chemically most dissimilar?

A. Sugar and paper

B. Butter and paraffin wax

C. Chalk and marble

D. Charcoal and diamond

Answer: Option B

35. India's Integrated Missiles Development Programme was started in ____ under the chairmanship of Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

A. 1979-80

B. 1980-81

C. 1981-82

D. 1982-83

Answer: Option D

36. INS Agrani (Petty Officers' School) is situated at

A. Mumbai

B. Jamnagar

C. Coimbatore

D. Lonavla

Answer: Option C

37. Hybridization is

A. downward movement of water through soil

B. a process of tilling the land

C. decayed vegetable matter

D. cross-fertilization between two varieties

Answer: Option D

38. In which world cup cricket final, Australia beat England?

A. 1983, Lord's - England

B. 1987, Kolkata - India

C. 1992, Melbourne - Australia

D. 1996, Lahore - Pakistan

Answer: Option B

39. India is the ____ grower of pulses.

A. largest

B. smallest

C. appropriate for national need

D. None of the above

Answer: Option A

Top Gk for WBCS exam 2020

40. In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is called

A. leg bye

B. bye

C. bosie

D. drive

Answer: Option B

41. How many non-permanent Security Council (UNO) members are from Afro-Asian countries?

A. 5

B. 15

C. 2

D. 1

Answer: Option A

42. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, established in 1971, is located at

A. Indore

B. Trombay, Maharashtra

C. Kalpakkam, Chennai

D. Kolkata

Answer: Option C

SSC CGL General Awareness Questions and Answers pdf download

43. In which year did Sir Edmund Hillary reach the summit of Mount Everest?

A. 1952

B. 1953

C. 1954

D. 1955

Answer: Option B

44. HP stands for

A. Harmonic Progression

B. Horse Power

C. both (a) and (b)

D. None of the above

Answer: Option C

45. India's first fast breeder neutron reactor was

A. Zerlina

B. Apsara

C. Purnima-I

D. Kamini

Answer: Option D

46. India's first atomic power station was set up at

A. Surat (Gujarat)

B. Tarapur (Maharashtra)

C. Trombay (Maharashtra)

D. Solapur (Maharashtra)

Answer: Option B

47. How many Ergs are there in 1 joule?

A. 102

B. 104

C. 106

D. 107

Answer: Option D

48. In 1943, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill and Joseph Stalin met at Teheran primarily

A. to discuss the strategy to be adopted by the Allies to invade Germany

B. to consider a common plan of action by the Allies forces against the axis powers

C. for creating an effective instrument for maintaining international peace

D. to work out a common line of action against Japan

Answer: Option C

49. Innocent III, who became pope in 1198 led

A. the first crusade

B. the second crusade

C. the third crusade

D. the fourth crusade

Answer: Option 

Most Important GK for WBCS 2020 Exam

50. In which year a resolution 'Uniting for Peace' was adopted by UN General Assembly?

A. 1950

B. 1960

C. 1965

D. 1980

Answer: Option A

51. In which of the following organs of human body does maximum absorption of food take place?

A. Gullet

B. Large intestine

C. Small intestine

D. Stomach

Answer: Option C

52. Human Rights Day is on

A. 24 February

B. 10 December

C. 15 May

D. 21 July

Answer: Option B

53. In the last World Cup Hockey Finals in 2002, Germany beat ____

A. Pakistan

B. Australia

C. India

D. Spain

Answer: Option B

54. How much of blood does the normal human heart on each of its contraction pump into the arteries?

A. 30 cm3

B. 60 cm3

C. 30 cm5

D. 60 cm5

Answer: Option B

55. Hygrometer is used to measure

A. relative humidity

B. purity of milk

C. specific gravity of liquid

D. None of the above

Answer: Option A

56. India became a member of the United Nations in

A. 1945

B. 1947

C. 1959

D. 1960

Answer: Option A

57. India has________

A. largest turmeric production

B. largest tea production

C. largest ginger production

D. All of the above

Answer: Option D

58. India's first indigenously built submarine was

A. INS Savitri

B. INS Shalki

C. INS Delhi

D. INS Vibhuti

Answer: Option B

The candidates those are satisfied with their PSCWB Result to cracked WBCS preliminary exam will get essy.

59. How many medals came into the account of India during the last Commonwealth Games in 2002 at Manchester?

A. 32

B. 24

C. 69

D. 16

Answer: Option C

60. If the plane of the earth's equator were not inclined to the plane of the earth's orbit

A. the year would be longer

B. the winters would be longer

C. there would be no change of seasons

D. the summers would be warmer

Answer: Option C

61. India played its first cricket Test Match in

A. 1922

B. 1932

C. 1942

D. 1952

Answer: Option B

62. India has been represented as a non-permanent member of the Security Council (UNO) during

A. 1972-73

B. 1984-85

C. 1991-92

D. All of the above

Answer: Option D

63. How many Lok Sabha seats does Goa have?

A. 16

B. 2

C. 11

D. 15

Answer: Option B

64. In Air Force, Air Commodore has one rank higher than

A. Squadron Leader

B. Air Vice-Marshal

C. Group Captain

D. Air Marshal

Answer: Option C

65. How much districts are there in Tamil Nadu?

A. 26

B. 27

C. 28

D. 32

Answer: Option D

66. How much districts are there in Meghalaya?

A. 11

B. 2

C. 5

D. 9

Answer: Option A

67. How many Dynes are there in 1 gram weight?

A. 900

B. 375

C. 981

D. 250

Answer: Option C

68. In big cities like Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai police is headed by a

A. Commissioner of Police

B. Inspector General of Police

C. Deputy Inspector General of Police

D. None of the above

Answer: Option A

69. Indian Institute of Petroleum is located at

A. Dehradun

B. Kolkata

C. Dhanbad

D. New Delhi

Answer: Option A

70. In which of the following team events India got a Gold Medal at the 2002 Asian Games?

A. Kabaddi

B. Hockey

C. 4 x 200 m Relay

D. 4 x 100 m Relay

Answer: Option A

71. In which year during World War I, USA declared war on Germany, Britain defeated Turkey and captured Baghdad and Jerusalem?

A. 1917

B. 1918

C. 1919

D. 1920

Answer: Option A

72. In 1947, Algeria became politically unified with France but the 80 percent population revolted against French domination

A. Muslim

B. Hindu

C. Christian

D. Jain

Answer: Option A

73. In UNO, the new members are admitted to the General Assembly on the recommendation of ____ and ____ the members of the General Assembly should vote in favour.

A. Security Council; two-thirds

B. Security Council; one-third

C. International Court of Justice; two-thirds

D. International Court of Justice; one-third

Answer: Option A

The candidates who are hardly prepared for WBCS Exam should continue their work studies with out waiting for the WBCS Prelims result to get better result in the main exam.

Top 100 Gk questions for SSC Exam

Top 100 Gk questions for RRB Exam

Post a Comment

0 Comments