General Science GK questions | Most Important General Knowledge MCQ for Competitive Exams

     
General Science GK questions: Science Gk  for Competitive Exams that consists of multiple choice question on Physics, Chemistry, Biology, Botany and Everyday Science. It strengthen the knowledge of students in fast evolving nature of competitive exams like Rail, SSC, UPSC and others most important exams.
Download General Science GK questions

General Knowledge plays important role while preparation of any competitive examinations like UPSC, Rail, State Services, SSC and the banking (IBPS & SBI) Exam.  Here, I have given "Most Important Science Gk Questions with Answers  for all India Competitive Exams" that consists of questions on Physics, Chemistry, Biology, Botany, General and Every day  Science, etc.


Important General Science GK questions

Important General Science GK questions are given below

1. Which of the following is not a primary food product?  

A. Vegetables

B. Milk

C. Cereals

D. Fruits

2. Which of the vegetables have abundance of Vitamins A and C?

A. Brinjal

B. Lady's finger

C. Potato

D. Tomato

3. Which of the following defense of the human body against bacteria?

A. 
Hemoglobin

B. Phagocytes

C. Red blood cells

D. Blood platelets

4. Which of the following nerves connected from the eyes to ears?

A. Cerebrum

B. Cerebellum

C. Medulla

D. Spinal cord

5.  Leukemia is a disease that results from some kind of disorder in the blood. Precisely, leukemia occurs due to:

A. Hemoglobin increase in blood

B. Marked increase of white corpuscles in blood

C. Marked increase of protein and calcium

D. Marked reduction of proteins in blood

6. What is blood pressure?

A. It is the pressure that the blood clot exerts over the brain.

B. It is the pressure that blood receives on account of faulty commands from the brain.

C. It is the pressure that fatness or old age exerts on the body's circulatory system.

D. It is the amount of pressure on the blood as a result of the heart's pumping function and the resistance of the arterial walls.

7. Select the correct pair of disease and its causes:

A. Trichinosis  - Bacterial infections

B. Sleeping sickness - Eating uncooked Pork

C. Athlete’s foot- Fungus

D. Meningitis - Protozoan (bite of tsetse fly)

8. Which of the following blood vessel that carries deoxygenated blood?

A. Aorta

B. Pulmonary artery

C. Hepatic artery

D. Pulmonary vein

9. Which of the following growth of human body affected by somatotrophic hormone?

A. Bones

B. Hair

C. Muscles

D. Connective tissue

10. Select the correct match of the disease and its affected part.

A. Caries          - Epidermal tissue of the body

B. Ring worm    - Brain and Spinal cord

C. Meningitis     - Teeth

D. Pneumonia   - Lungs

Question and Answer

1.      
Answer: B
2.      
Answer: D
3.      
Answer: B
4.      
Answer: B
5.      
Answer: B
6.      
Answer: D
7.      
Answer: C
8.      
Answer: B
9.      
Answer: A
10.  
Answer: D

Now a days, In the General Knowledge Section of any Competitive Exams must have some General Science Questions. Here I have given some free Science Gk Questions that should be help the students to obtain a suitable score in Gk section of the Exam.






General Awareness Note PDF Download





Most Important Science GK questions

Most Important Science GK Questions are given bellow:-

1.  Which one is not form of Biocides?

A. Salt

B. Iodine

C. Sugar

D. Bleach

2.  How biocides work?

A. Control the multiplication of insects

B. Kill the insects

C. Manage the original form of material

D. Control the bacteria

3.  What is Rodenticide?

A. A medicine to kill worms

B. A medicine to kill animals

C. A lubricant

D. A pesticide

4.  Most commonly used Rodenticides are _______ in nature.

A. Anti pesticides

B. Anti solvent

C. Anti Coagulant

D. Non anti coagulant

5.  Which acid is present in lemon?

A. marlic acid

B. citric acid

C. lactic acid

D. tartaric acid


6. Natural rubber is a ________ which is having high elasticity.

A. Substance

B. Material

C. Elastomer

D. Chemical using carbon as main compound

7. How will you define the process of Vulcanization?

A. Sample of butane mixed with sulfur and litharge

B. Sample of propane mixed with sulfur and litharge

C. Sample of plastic formed carbon mixed with sulfur and litharge

D. Sample of rubber mixed with sulfur and litharge

8. What is NBR?

A. Normal Acrylonitrile-butadiene rubber

B. Natural Acrylonitrile-butadiene rubber

C. N Acrylonitrile-butane rubber

D. Acrylonitrile-butadiene rubber

9. A synthetic rubber is having__________weight.

A. Higher resistance

B. Lower density

C. Higher molecular

D. Higher atomic

10.  Which of the following is not a type of elements?

A. Metals

B. Non Metals

C. Metalloids

D. Gases

Questions and Answer

1.      
Answer: D
2.      
Answer: D
3.      
Answer: D
4.      
Answer: C
5.      
Answer: B
6.      
Answer: C
7.      
Answer: D
8.      
Answer: D
9.      
Answer: C
10.  
Answer: D




Science General Knowledge Questions is extremely important for all the government recruitment exams and questions based on General Science or General Awareness are frequently asked in various exams like UPSC (Civil Service Exam), SSC, Rail, IBPS etc. 

General Science MCQ Questions with answers PDF

Top free General Science MCQ Questions with Answers asked in the Competitive Exams are given here..


1. Who speculated that our universe is expanding?

A. Newton

B. Edwin Hubble

C. Galileo

D. Copernicus

Answer:  B

2. Who had propounded the planetary laws?

A. Newton

B. Kepler

C. Galileo

D. Copernicus

Answer: B

3. Who had proved first that our earth and another planet are revolving?

A. Aristotle

B. Galileo

C. Copernicus

D. Edwin Hubble

Answer: C

4. Which one of the following elements occurs most abundantly in our universe?

A. Hydrogen

B. Nitrogen

C. Helium

D. Oxygen

Answer: A

5. The stellar and solar source of energy is:

A. Nuclear fusion

B. Nuclear fission

C. Electromagnetic induction

D. Electromotive force

Answer: A

6. The device employed to measure the diameters of stars and our galaxy (Milky Way) is called:

A. Photometer

B. Barometer

C. Viscometer

D. Interferometer

Answer: D

7. What is the difference between asteroids and comets?

I. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.

II. Asteroids are found mostly between the orbits Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury. 

III. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. I and II Only

B. I and III Only

C. III Only

D. I, II and III

Answer: C

8. Which of the following planets has the largest number of planets?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Neptune

Answer: A

9. Which one of the following planet is also called morning star or evening star?

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Saturn

Answer: B

10. The planet which completes one revolution in 88 days around the Sun is:

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Saturn

Answer: A

General science/Physical Science is the common subject of the under metric students. Here I have given top 10 GK Questions for class 9 Science Students...

1. Which metal wire is used in the coil of the motor used commercially?

A. Aluminium

B. Silver

C. Nickel

D. Copper



2. The production of electricity from magnetism is called:

A. Electromagnetic induction

B. Electromagnetism

C. Electroluminescent wire

D. Electrostatics


3. The current produced by moving a straight wire in a magnetic field is called:

A. Direct current

B. Alternating current

C. Induced current

D. Electromagnetism


4. Who discovered the phenomenon of electromagnetic induction?

A. Michael Faraday and Joseph Henry

B. Albert Einstein

C. Isaac Newton

D. Galileo Galileo


5. The process of electromagnetic induction has led to the construction of:

A. Motors

B. Generators

C. Transformers

D. Switch



6. What needs to be reversed in order to reverse the direction of induced current?

A. Direction of magnetic field

B. Direction of current

C. Direction of force

D. All of the above


7. Magnitude of current induced in the coil can be increased by increasing:

A. Number of coil turns

B. Strength of magnet

C. Speed of coil rotation

D. All of the above


8. The production of electric current by moving a magnet inside a fixed coil of wire is a case of:

A. Electromagnetism

B. Electromagnetic induction

C. Making permanent magnet

D. None of the above


9. What is the current flowing in one direction called?

A. Alternating current

B. Induced current

C. Direct current

D. Ionic current


10. Which of the following are sources of direct current?

A. Dry cell

B. Car battery

C. D.C. generator

D. All of the above

Questions and Answers

1.      
Answer: D
2.      
Answer: A
3.      
Answer: C
4.      
Answer: A
5.      
Answer: B
6.      
Answer: A
7.      
Answer: D
8.      
Answer: B
9.      
Answer: C
10.  
Answer: D

General Knowledge is the main Key of success in the competitive exams like SSC CGL, RRB NTPC, IBPS PO/Clerk and many others exams. Here I have given some Previous year Exams solved Science GK in English. Those students who are choose to get the Science Gk in Hindi may follow the Lucent GK in Hindi book.Most of the gk of the Competitive exams almost cover from these book. All subjects Gk/GS like General Science Questions in Hindi, Indian History in Hindi, Indian Geography GK in Hindi and Science Gk Questions in Hindi etc are available here.

Previous Year Solved Science GK



Top 10 Previous year Exams solved Science GK in English version are given here....

1. Where was the World Wide Web created and in which year?

A. CERN, 1990

B. Photonics 21, 1989

C. CLUSTER. 1995

D. GikII, 1993

Answer: A

2. Which of the following is the function of F4 key?

A. Moves cursor to writing web address at the address bar.

B. Opens the Measurements toolbar in Quark 5.0.

C. Opens the help page of the working program.

D. Repeats last action performed while typing in Microsoft Word.

Answer: D

3. What is CPU?

A. The unit that transform input into output.

B. IT is a collection of data arrange in row.

C. It is the electronic circuitry within a computer that carries out the instructions of a computer program.

D. None of the above

Answer: C

4. Which out of the following is the file extension of for all Word documents?  

A. Txt

B. Doc

C. PDF

D. Word

Answer: B

5. What is the method by which the user points to a picture or icon of what they want and clicks the mouse button called?

A. Graphical User Interface

B. Graphical Utility Interface

C. Graphical User Information

D. Graphical Utility Information

Answer: A

6. Name the person who invited the QWERTY keyboard layout design?

A. Christopher Latham Sholes

B. Albert Atwood

C. Emik Bentov

D. Anthony Adducci

Answer: A

7. Charles Babbage is usually referred to as the 'Father of Computers' what was first machine he invented called?

A. Finite differences

B. Difference engine

C. Analytical Engine

D. Babbage Engine

Answer: B 

8. Picture element is short for which word?

A. Pen Tile

B. View port

C. Scene graph

D. Pixel

Answer: D

9. Out of the following which can be both an input and an output device?

A. Network cards

B. Sound card

C. Graphics card

D. All of the above

Answer: D

10. What acronym is usually used to refer to word processing where the file you are working on as seen on the screen will be the same when it is printed out?

A. What You Get IS What You See

B. What You Want Is What You See

C. What You See Is What You Get

D. What You Get Is What You Want

Answer: C

General science questions and answers PDF

(Download Here)

Attempt General Science quiz Contest
Attempting Science quiz Contest will help candidates to enhance their preparation for the exam. Try to participate more and more online Science quiz Contest  in a day. Practicing Science quiz Contest will help candidates to improve their time management skills and also help improve your Knowledge and accuracy in the given time period that,s must be build your confidence.


Post a Comment

0 Comments