Top 100 Gk questions & answer for UPSC Exams



 Top 100 GK Questions & Answers for UPSC Exams that consists of multiple choice question on Indian History, World History, Geography, Indian Constitution, General Science, Sports, Culture, Discovery etc. It strengthen the knowledge of students in fast evolving nature of competitive exams which is moving around three term speed, accuracy and confidentiality.

Download Top 100 Gk questions & answer for UPSC Exams
Top 100 Gk questions & answer for UPSC Exams

General Knowledge plays important role while preparation of any competitive examinations like UPSC, Rail, State Services, SSC and the banking (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. Here, we are giving " Top 100 GK Questions & Answers for UPSC Exams" that consists of questions on  Indian History, World History, Geography, Indian Constitution, General Science, Sports, Culture, Discovery etc.


Top 100 Gk questions & answer SSC Exams

Top 100 Gk questions & answer NTPC Exams

Top 100 Gk questions & answer UPSC Exams



1.Who said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation?
A. Subash Chandra Bose
B. Bal Gangadhar Tilak
C. C R Das
D.  Vitthal Patel
Ans: A
Explanation: Subash Chandra Bose said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation.



2. Match the following
         Doab                            Region
a. Bist Doab                       1. Between Jhelum & Indus
b. Bari Doab                       2. Between Beas & Ravi
c. Chaj Doab                      3. Between Chenab & Jhelum
d. Sind Sagar Doab            4. Between Beas & Sutlej
Code:
      a     b      c       d
A.  1     2       3      4
B.  4     3       2      1
C.  4     2       3      1
D.  3     4       2      1
Ans: C
Explanation:
Bist Doab- Between Beas & Sutlej
Bari Doab- Between Beas & Ravi
Chaj Doab- Between Chenab & Jhelum
Sind Sagar Doab- Between Jhelum & Indus

3. Who among the following was the founder of the Chola dyanasty?
A. Rajaraja I
B. Vijalaya Chola
C. Krishna I
D. Krishnadev Rai
Ans: B
Explanation: Vijalaya Chola was the founder of Chola Dynasty.

4. Who among following given the first scientific estimation of National Income in 1931-32 in his book National Income in British India?
A. VRV Rao
B. Sachin Committee
C. Dababhai Nauroji
D. None of the above
Ans: A
Explanation: VRV Rao given the first scientific estimation of National Income in 1931-32 in his book National Income in British India.

5. Match the following
a. Braham      1. Father gave the girl without dowry and without demanding bride price.
b. Daiva         2. Father gave his daughter to a sacrificial priest as part of his (Priest’s) fee.  
c. Arsa           3. Token bride price in the form in the form of a cow and a bull was paid to the daughter
d. Prajapatya  4. Arranged Marriage between same classes with no dowry
Code:
      a     b      c       d
A.  1     2       3      4
B.  4     3       2      1
C.  4     2       3      1
D.  3     4       2      1
Ans: C
Explanation:
Braham: Arranged Marriage between same classes with no dowry
Daiva: Father gave his daughter to a sacrificial priest as part of his (Priest’s) fee. 
Arsa: Token bride price in the form in the form of a cow and a bull was paid to the daughter
Prajapatya: Father gave the girl without dowry and without demanding bride price.

6. Which of the following is/are part of organised sector of Money Market?
A. Call Money Market
B. Treasury Bill Market
C. Money Market Mutual Funds
D. All of the above
Ans: D
Explanation: Call Money Market, Treasury Bill Market and Money Market Mutual Funds are part of organised sector of Money Market.


7. Kidneys remove which of the following waste product from body?
A. Uric Acid
B. Urea
C. Ammonia
D. All of the above
Ans: D
Explanation: The kidneys remove wastes and extra water from the blood to form urine. Urine flows from the kidneys to the bladder through the ureters. The wastes in your blood come from the normal breakdown of active muscle and from the food you eat. Your body uses the food for energy and self-repair.

8.  Match the following
 Committees                       Appointed for
a. Ghosh Committee         1. Bank Frauds
b. Goiporia Committee      2. Bank customer services
c. Y V Reddy Committee    3. Reforms in small savings
d. R V Gupta Committee   4. Agriculture credit through commercial banks
Code:
      a     b      c       d
A.  1     2       3      4
B.  4     3       2      1
C.  4     2       3      1
D.  3     4       2      1
Ans: A
Explanation:
Ghosh Committee: Bank Frauds
Goiporia Committee: Bank customer services
Y V Reddy Committee: Reforms in small savings
R V Gupta Committee: Agriculture credit through commercial banks

9. Which of the following gland regulates the sugar level in blood in the range 70-160mg/100 cubic cm of blood either by the process of glycogenesis or by glycogenolysis?
A. Serous Gland
B. Kidneys
C. Liver
D. Pancreas
Ans: C
Explanation: Glycogenolysis is the biochemical breakdown of glycogen to glucose whereas glycogenesis is the opposite, the formation of glycogen from glucose. Glycogenolysis takes place in the cells of muscle and liver tissues in response to hormonal and neural signals. In particular, glycogenolysis 0plays an important role in the adrenaline-induced fight-or-flight response and the regulation of glucose levels in the blood. The reverse process, glycogenesis, the formation of glycogen from glucose, occurs in liver and muscle cells when glucose and ATP are present in relatively high amounts. In the synthesis of glycogen, one ATP is required for every glucose unit incorporated into the polymeric branched structure of glycogen. The glucose (in the form of glucose-6-phosphate) is synthesized directly from glucose or as the end product of gluconeogenesis.

10. What do you mean by Sweat Equity Share?
A. It is the share which can be issued to the employers and directors of the company at a discount.
B. It represents a fixed ratio of Indian shares.
C. It is a dollar denominated instrument traded on the stock exchanges in Europe or USA or both.
D. None of the above/ More than the above
Ans: A
Explanation: Sweat equity shares” are such equity shares, which are issued by a Company to its directors or employees at a discount or for consideration, other than cash, for providing their know-how or making available rights in the nature of intellectual property rights or value additions.








Post a Comment

0 Comments