SSC CGL general awareness questions and answers pdf download

Latest 100 Gk for SSC - CGL/CHSL Exam 

SSC CGL General Awareness Questions and Answers pdf download:

 SSC CGL General Awareness  Questions and Answers plays important role while preparation of SSC CGL/CHSL Exam, NTPC Exam, Rail Exams, Banking  Exams (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. "SSC CGL General Awareness Questions and Answers pdf  download"
that consists of questions on Computer, Economics, History Geography, General Science, Sports, Culture etc.
SSC CGL general awareness
SSC CGL general awareness questions and answers pdf download


SSC CGL General awareness Questions and Answers pdf download that consists of multiple choice question on Computer, Economics,History, Geography, Indian Constitution, General Science, Sports, Culture, Discovery etc. It strengthen the knowledge of students in fast evolving nature of competitive exams like SSC CGL/CHSL, Rail, Banking (IBPS & SBI), NTPC Exams which is moving around three term speed, accuracy and confidentiality.



100 + Indian History Gk questions & answers




SSC CGL Tier-1 Exam Pattern

SSC CGL 2020 Tier-1 exam will be conducted online comprising of 4 sections with about a 100 questions in total and with maximum marks of 200. The entire exam is needed to be completed in a time span of 60 minutes.



The sections asked in SSC CGL Tier-I Exam are:
Sl. No.
Sections
No.of Question
Total Marks
Time Duration
1
General Intelligence and Reasoning
25
50
One hour or 60 Minutes
2
General  Awareness
25
50
3
Quantitative Aptitude
25
50
4
English Comprehensive
25
50
Total
100
200

Penalty of Wrong Answer: There is a negative marking of 0.50 Marks for each wrong answer. There is no sectional cut off. No point will be deducted if the question is left b
Top 100 Gk for SSC - CGL/CHSL Exam

SSC CGL Tier-2 Exam Pattern

SSC CGL Tier-2 exam will be conducted online comprising of 4 sections with about a 100 questions in each section and with maximum marks of 200.

The sections asked in SSC CGL Tier-II Exam are:
  1. Quantitative Ability
  2. Statistics
  3. General Studies (Finance & Economics)
  4. English Language & Comprehensive
Sl. No.
Section
No.of Question
Total Marks
Time Duration
1
General  Studies
100
200
2 hours
2
Statistics
100
200
2 hours
3
Quantitative Ability
100
200
2 hours
4
English  Language and Comprehensive
200
200
2 hours

                                                                                   
Penalty of Wrong Answer: There is a negative marking of 0.25 Marks for each wrong answer. There is no sectional cut off. No point will be deducted if the question is left blank or unattempted by a candidate.
                                                    SSC CGL Tier -II Syllabus

General Studies for SSC (pdf)

CGL Tier-3 Exam Pattern

Tier-3 of SSC CGL will be a descriptive test. The paper will be in English/Hindi and will constitute of 100 marks. The entire paper needs to be completed in 60 minutes.

   

Subject
Marks
Time duration
Descriptive paper in     
English/Hindi
(Writing essay,precis,
letter, application etc.)

100
1 hours or 60 minutes
                                                  
                                                SSC CGL Tier -III Syllabus

100 + General Science Gk questions & answers


CGL Tier-4 Exam Pattern

SSC CGL Tier-4 Exam is a Computer Skill Test. It will be conducted in two steps: DEST Test & CPT Test.

DEST: Candidates are required to type 2000 words in 15 minutes on a computer in English. This test is conducted to check a candidate's writing skills.

CPT: This test is conducted to check a candidate's proficiency in Word Processing, Spreadsheets and Generation of Slides.

Click here to check SSC CGL Syllabus

General Knowledge plays important role while preparation of any competitive examinations like UPSC, Rail, State Services, SSC and the banking (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. Here, I am giving " SSC -CGL Gk Questions & Answers ||General Awareness for SSC Exams" that consists of questions on History, Geography, General Science, Sports, Culture etc.

Banking Awareness for IBPS

Top Level SSC CGL/CHSL Gk with Explaination
1.Who said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation?

A. Subash Chandra Bose

B. Bal Gangadhar Tilak

C. C R Das

D.  Vitthal Patel

Ans: A
Explanation: Subash Chandra Bose said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation.

2. Match the following

         Doab                            Region

a. Bist Doab                       1. Between Jhelum & Indus

b. Bari Doab                       2. Between Beas & Ravi

c. Chaj Doab                      3. Between Chenab & Jhelum

d. Sind Sagar Doab            4. Between Beas & Sutlej

Code:

      a     b      c       d

A.  1     2       3      4

B.  4     3       2      1

C.  4     2       3      1

D.  3     4       2      1

Ans: C
Explanation:

Bist Doab- Between Beas & Sutlej

Bari Doab- Between Beas & Ravi

Chaj Doab- Between Chenab & Jhelum

Sind Sagar Doab- Between Jhelum & Indus

3. Who among the following was the founder of the Chola dyanasty?

A. Rajaraja I

B. Vijalaya Chola

C. Krishna I

D. Krishnadev Rai

Ans: B
Explanation: Vijalaya Chola was the founder of Chola Dynasty.

Top 100 Gk Questions with Answers for Competitive Examinations

4. Who among following given the first scientific estimation of National Income in 1931-32 in his book National Income in British India?

A. VRV Rao

B. Sachin Committee

C. Dababhai Nauroji

D. None of the above

Ans: A
Explanation: VRV Rao given the first scientific estimation of National Income in 1931-32 in his book National Income in British India.

5. Match the following

a. Braham      1. Father gave the girl without dowry and without demanding bride price.

b. Daiva         2. Father gave his daughter to a sacrificial priest as part of his (Priest’s) fee.  

c. Arsa           3. Token bride price in the form in the form of a cow and a bull was paid to the daughter

d. Prajapatya  4. Arranged Marriage between same classes with no dowry

Code:

      a     b      c       d

A.  1     2       3      4

B.  4     3       2      1

C.  4     2       3      1

D.  3     4       2      1

Ans: C
Explanation:

Braham: Arranged Marriage between same classes with no dowry

Daiva: Father gave his daughter to a sacrificial priest as part of his (Priest’s) fee. 

Arsa: Token bride price in the form in the form of a cow and a bull was paid to the daughter

Prajapatya: Father gave the girl without dowry and without demanding bride price.

6. Which of the following is/are part of organised sector of Money Market?

A. Call Money Market

B. Treasury Bill Market

C. Money Market Mutual Funds

D. All of the above

Ans: D
Explanation: Call Money Market, Treasury Bill Market and Money Market Mutual Funds are part of organised sector of Money Market.

7. Kidneys remove which of the following waste product from body?

A. Uric Acid

B. Urea

C. Ammonia

D. All of the above

Ans: D
Explanation: The kidneys remove wastes and extra water from the blood to form urine. Urine flows from the kidneys to the bladder through the ureters. The wastes in your blood come from the normal breakdown of active muscle and from the food you eat. Your body uses the food for energy and self-repair.

8.  Match the following

 Committees                       Appointed for

a. Ghosh Committee         1. Bank Frauds

b. Goiporia Committee      2. Bank customer services

c. Y V Reddy Committee    3. Reforms in small savings

d. R V Gupta Committee   4. Agriculture credit through commercial banks

Code:

      a     b      c       d

A.  1     2       3      4

B.  4     3       2      1

C.  4     2       3      1

D.  3     4       2      1

Ans: A
Explanation:

Ghosh Committee: Bank Frauds

Goiporia Committee: Bank customer services

Y V Reddy Committee: Reforms in small savings

R V Gupta Committee: Agriculture credit through commercial banks

9. Which of the following gland regulates the sugar level in blood in the range 70-160mg/100 cubic cm of blood either by the process of glycogenesis or by glycogenolysis?

A. Serous Gland

B. Kidneys

C. Liver

D. Pancreas

Ans: C
Explanation: Glycogenolysis is the biochemical breakdown of glycogen to glucose whereas glycogenesis is the opposite, the formation of glycogen from glucose. Glycogenolysis takes place in the cells of muscle and liver tissues in response to hormonal and neural signals. In particular, glycogenolysis plays an important role in the adrenaline-induced fight-or-flight response and the regulation of glucose levels in the blood. The reverse process, glycogenesis, the formation of glycogen from glucose, occurs in liver and muscle cells when glucose and ATP are present in relatively high amounts. In the synthesis of glycogen, one ATP is required for every glucose unit incorporated into the polymeric branched structure of glycogen. The glucose (in the form of glucose-6-phosphate) is synthesized directly from glucose or as the end product of gluconeogenesis.

10. What do you mean by Sweat Equity Share?

A. It is the share which can be issued to the employers and directors of the company at a discount.

B. It represents a fixed ratio of Indian shares.

C. It is a dollar denominated instrument traded on the stock exchanges in Europe or USA or both.

D. None of the above/ More than the above

Ans: A
Explanation: Sweat equity shares” are such equity shares, which are issued by a Company to its directors or employees at a discount or for consideration, other than cash, for providing their know-how or making available rights in the nature of intellectual property rights or value additions.

Top 100 Gk Questions Answers for UPSC Exam

General Knowledge questions & answers that consists of multiple choice question on Computer, Economics,History, Geography, Indian Constitution, General Science, Sports, Culture, Discovery etc. It strengthen the knowledge of students in fast evolving nature of competitive exams which is moving around three term speed, accuracy and confidentiality.

Ancient History Gk Set-1


Ancient History Gk Set-2


Ancient History Gk Set-3

Sample Gk Questions Answers for SSC Exams -

1. The cost that changes in proportion to the goods or services that a business produces is termed as________.

(A) Opportunity cost

(B) Average cost

(C) Variable cost

(D) Marginal cost

Ans .   C


2. Which of the following is NOT a potential gain from increased market competition?

(A) Improvements in technology

(B) A better variety of products

(C) A faster pace of invention and innovation

(D) Higher price for consume

Ans .   D

3. Who among the following was a German philosopher, economist and revolution socialist?

(A) David Ricardo

(B) Karl Marx

(C) Adam Smith

(D) John Maynard Keynes

Ans .   B

4. The existence of Parallel Economy refers to the existence of ________.

(A) Foreign investment

(B) Call money

(C) Hot money

(D) Block money

Ans .   D

5. The availability of goods and services in the marketplace at any given point in time is defined as____________.

(A) Production

(B) Demand

(C) Supply

(D) Equilibrium


Ans .   C

Know more....

Post a Comment

0 Comments