Latest Banking Awareness

Latest Banking Awareness
Latest Banking Awareness that consists of multiple choice question on Computer, Economics,History, Geography, Indian Constitution, General Science, Sports, Culture, Discovery etc. It strengthen the knowledge of students in fast evolving nature of competitive exams which is moving around three term speed, accuracy and confidentiality.
Download Latest Banking Awareness
Latest Banking Awareness


Latest Banking Awareness plays important role while preparation of any Banking  Exams (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. "Latest Banking" Awareness "that consists of questions on Computer, Economics, History Geography, General Science, Sports, Culture etc.

Top 100 Gk Questions Answers for SSC Exam

Top 100 Gk Questions Answers for NTPC Exam


Top 100 Gk Questions Answers for IBPS Exam

Top Banking Awareness Questions & Answers for IBPS & SBI are given below


1. The cost that changes in proportion to the goods or services that a business produces is termed as________.

(A) Opportunity cost

(B) Average cost

(C) Variable cost

(D) Marginal cost

Ans .   C


2. Which of the following is NOT a potential gain from increased market competition?

(A) Improvements in technology

(B) A better variety of products

(C) A faster pace of invention and innovation

(D) Higher price for consume

Ans .   D

3. Who among the following was a German philosopher, economist and revolution socialist?

(A) David Ricardo

(B) Karl Marx

(C) Adam Smith

(D) John Maynard Keynes

Ans .   B

4. The existence of Parallel Economy refers to the existence of ________.

(A) Foreign investment

(B) Call money

(C) Hot money

(D) Block money

Ans .   D

5. The availability of goods and services in the marketplace at any given point in time is defined as____________.

(A) Production

(B) Demand

(C) Supply

(D) Equilibrium

Ans .   C

6. The speaker of the Lok Sabha appoints who among the following?

(A) Leader of Opposition

(B) Prime minister

(C) Two members of the Anglo-Indian community

(D) Deputy Speaker of the Lok Sabha

Ans .   A

7. The current President of India is Pranab Mukherjee, who is the ______.

(A) 10th President of India

(B) 12th President of India

(C) 13th President of India

(D) 14th President of India

Ans .   C

8. The ‘Provision of States’ incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of________.

(A) UK

(B) US

(C) Japan

(D) Canada

Ans .   B

9. Who among the following non-members has the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote?

(A) RBI Governor

(B) CBI chief

(C) Attorney General

(D) Chief Justice of India

Ans .   C


10. Part XV (Article 324-329) of the Indian Constitution deal with which of the following?

(A) Elections

(B) Tribunals

(C) Official Language

(D) Municipalities

Ans .   A


Banking Study Materials (pdf)


Latest Banking Awareness Questions & Answers

1.The Curiosity rover built by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as a part of Astrobiology mission successfully landed on the planet–


(A) Mars


(B) Saturn


(C) Venus


(D) Mercury

Ans .   A


2.Which of the following is not an endocrine gland?


(A) Pituitary gland


(B) Pancreas


(C) Pineal gland


(D) None of these

Ans.


3.Which of the following is not correctly matched?


(A) Cyrus Mistry: Tata Group


(B) Sheryl Sandberg: Facebook


(C) Larry Page: Google


(D) Deepak Parekh: HFCL

Ans .   D


4. Which of the following acts as both exocrine and endocrine gland?


(A) Pancreas


(B) Spleen


(C) Liver


(D) Pituitary gland

Ans .   A


5. Which of the following does not produce hormone?


(A) Heart


(B) Kidney


(C) Gastro-intestinal tract


(D) None of these

Ans .   D


6. Who among the following Viceroys wrote the book ‘Problems of the East’?


(A) Lord Curzon


(B) Lord Clive


(C) Lord Mayo


(D) Lord Mountbatten


Ans .   A


7. Which among the following Philosophical Systems expounds ‘Critical Examination’ or ‘Solution of a problem by reflection’?


(A) Vaishesika


(B) Samkhya


(C) Mimansa


(D) Yoga

Ans .   C


8. Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of Hindu- Muslim Unity’?


(A) Annie Besant


(B) Sarojini Naidu


(C) B. G. Tilak


(D) None of these

Ans .   B


9. Which among the following is considered as the best rock cut temple in the world?


(A) Brihadeeswara Temple, Tanjavur


(B) Lingaraja Temple, Bhubaneswar


(C) Kailasha Temple, Ellora


(D) Kandariya Temple, Khajuraho

Ans .   C

10. Badayuni said that “Sultan got freedom from his masses and masses from the Sultan”. Who among the following kings does he refer to?


(A) Alauddin Khilji


(B) Balban


(C) Iltutmish


(D) Md. Bin Tughlaq

Ans .   D


Computer Gk Set 1 (pdf)

Computer Gk Set 2 (pdf)

Computer Gk Set 3 (pdf)



Latest Banking Awareness is an important topic that will be helpful to all banking aspirants not only in cracking the General awareness section but also in cracking your interview. A banking aspirant is expected to have at least the basic terms related to banking and that is why most of the questions asked in the interview are related to banking awareness terms. We have tried to cater to the best and updated study material related to banking awareness to make sure that you only study from the relevant source and not from the outdated source. We are also bringing all important banking awareness questions on this page as a section. All the latest figures and facts are provided in these series of articles on banking awareness covering almost all the terms currently in news. These articles will be helpful for you to crack different exams like IBPS PO, Clerk, RRB, SBI Bank Clerical, and PO Examinations.

Latest Banking Awareness Important Topics:


  • Banking History and all the first in Banking



  • RBI structure and Function



  • Currency Circulation and Management in India- Lending Rates



  • Nationalization of Banks in India Monetary Policy



  • Types of Bank Accounts in India



  • Financial Inclusions



  • Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR)



  • Non-Performing Assets (NPA)



  • Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act



  • Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)



  • Accounts of NRI/PIO



  • Codes used in the Banking Sector



  • Transfer System in India



  • ATM in India



  • Types of Cards



  • Risks in Banking Sector



  • Role of Banking Ombudsman in Banking Sector



  • Basel III Accord



  • Banking Related Schemes



  • Types of Money and Measures of Money Supply



  • Financial Markets in India



  • Negotiable Instruments (NI)



  • Government Securities Market in India



  • Inflation-Indexed Bonds (IIBs)



  • Financial Institutions (FIs) and Financial Regulators in India



  • Non-Banking Financial Company (NBFC)



  • Ratings of Banks



  • Foreign Investment in India



  • External Commercial Borrowings (ECB) and Trade Credits



  • Rupee Denominated Bonds



  • Remittances (Money Transfer Service Scheme (MTSS) and Rupee Drawing Arrangement (RDA)


Importance of Banking Awareness

The weightage of banking awareness in mains examination important because there are many exams in which there is one dedicated section for banking awareness like RBI & SEBI etc. This section is more useful for you in the interview because the whole interview is based on banking awareness. So make sure that you are well-verse in this topic. No matter from which background you are, there is no excuse for a banking aspirant to escape this section.

Reserve Bank of India: History, Structure and Function of RBI


History of Banking In India: All The First In Banking



Latest Banking Awareness (pdf)


Based on past banking exam trend analysis , banking Awareness has become an important topic that will be helpful to all banking aspirants not...

Difference Between Banking and Non-Banking Financial Companies (NBFCs)



Banking Awareness Questions & Answers

The Banking Awareness section constitutes a major part of a competitive examination and needs your undivided attention. With the increased competition in the field of Banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking or Insurance Recruitment.

Latest Banking Awareness quiz for Bank Exam.


Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking or Insurance Recruitment exams.


Post a Comment

0 Comments