100 + Gk Questions and Answers for SSC Exams

 100 GK Questions and Answers for SSC Exams:  100 GK Questions & Answers for SSC Exams that consists of multiple choice questions on Indian History, Indian Geography, Would History, Economics, General Science, Sports, Cultural, Discovery etc. Top 100 GK Questions and Answers for SSC Exams that s strengthen the knowledge of the students in fast evolving nature of Competitive Examinations which is moving around three terms speed, accuracy, confidence.
Download 100 + Gk Questions and Answers for SSC Exams
100 + Gk Questions and Answers for SSC Exams




General Knowledge plays important role while preparation of any competitive examinations like UPSC, Rail, State Services, SSC and the banking (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. Here, we are giving " 100 Gk Questions and Answers for SSC Exams" that consists of questions on History, Geography, General Science, Sports, Culture etc.

100 + Indian History Gk Questions and Answers for Competitive Exams

100 + General Science Gk Questions and Answers for Competitive Exams


Free SSC General knowledge


1.Which country has the largest number of migrants living abroad, as per World Migration Report 2020?
a) Japan
b) Mexico
c) China
d) India
 Ans:- India


2.0xygen and Ozone are:
A. Allotropes
B. Isotopes
C. Isomers
D. Isobars
Ans: A
Explanation: Allotrope is refer to as each of two or more different physical forms in which an element can exist. Graphite, charcoal, and diamond are all allotropes of carbon. Triatomic oxygen (ozone, O3), is a very reactive allotrope of oxygen.

3. What is the correct definition of Fiat Money?
A. Money on the order of apex bank
B. Money on the order of Parliament
C. Money on the order of the government
D. None of the above
Ans: C
Explanation: Fiat money is an inconvertible paper money made legal tender by a government decree.

4. Who among the following headed the committee that has been constituted by the Union government and the Reserve Bank of India (RBI) to boost cashless transaction?
A. Kelkar Committee
B. Nachiket Mor committee
C. Shanta Kumar committee
D. Neeraj Kumar Gupta committee
Ans: D
Explanation: The Neeraj Kumar Gupta committee has been constituted by the Union government and the Reserve Bank of India (RBI) to boost cashless transaction. The purpose of the 7-member committee is to increase card acceptance infrastructure and fix interchange fee for credit cards. The taskforce will also work at ways in which cardpayers needn’t pay a surcharge for fuel, utility bills and railway bookings.

5. Which of the following movement was for the restoration of Sikh sovereignty after the annexation of Punjab by the British?
A. Movement of Pagal Panthis
B. Satara Distrubances
C. Kuka Movement
D. Kittur Rising
Ans: C
Explanation: Kuka was a religio-political movement in Punjab.They wanted caste-abolition, permission of intermarriages, widow-remarriages, abstinence from desi liquor, meat and drugs.They also wanted to throw away the British and restore Sikh Sovereignty over Punjab.

Top 100 Gk Questions & Answers for SSC Exams

6. Which of the following island is famous for boat racing in India?
A. Wellingdon Island
B. Pumban Island
C. Sriharikota Island
D. None of the above
Ans: A
Explanation: Willingdon Islands is the largest artificial island in India, which forms part of the city of Kochi, in the state of Kerala, India. It is famous for boat racing in India.

7. Which is the primary and major source of irrigation in India?
A. Tanks
B. Wells & Tube wells
C. Canals
D. Rain fed
Ans: B
Explanation: Canals, wells and tube-wells, and Tanks. Wells and Tubewells are three major sources of irrigation in India. Canal irrigation has its maximum development in the Great Plains and in the Mahanadi, Godavari, Krishna deltas in the eastern coastal plains. Wells and Tubewells are popular in the alluvial plains.

8. Which of the following type of farming is done with slush and burn method on the jungles of north-eastern part of India?
A. Intensive Farming
B. Plantation Farming
C. Mixed Farming
D. Shifting Farming
Ans: D
Explanation: A large part of North-East India is characterised by shifting farming. It is known as Jhoom in Assam, Onam in Kerala, Podu in Andhra Pradesh and Odisha. The same is known as Bewar in Madhya Pradesh.

9. Which of the following gas is directly respondent for the depletion of ozone layer?
A. Carbon dioxide 
B. Carbon monoxide
C. Nitrous oxide 
D. Chlorofluorocarbon (CFC)
Ans: D
Explanation: Chlorofluorocarbons (CFCs) are fully halogenated paraffin hydrocarbons that contain only carbon, chlorine, and fluorine, produced as volatile derivative of methane, ethane, and propane. It contribute to ozone depletion in the upper atmosphere, the manufacture of such compounds has been phased out under the Montreal Protocol, and they are being replaced with other products such as hydrofluorocarbons (HFCs).

10. Which gases employed for the respiratory activities of sailors (divers)?
A. Oxygen and Nitrogen
B. Oxygen and Helium 
C. Oxygen and Argon
D. Oxygen and Neon
Ans:  B
Explanation:  Oxyegen and Helium is used for the respiratory activities of sailers (divers) due to narcotic effects of N2.

Post a Comment

0 Comments